29 Ağustos 2009 Cumartesi

GÜVEÇTE MANTARLI TAVUK
O kadar lezzetli bir yemek ki annem her yaptığında kendimi biraz aşarım.Hele birde Ramazan ayında iftarı beklerken annemin masaya koyması beni bitirmişti..Artık tarifi versem iyi olacak.
MALZEMELER;
  • 1 kemiksiz tavuk göğsü
  • 1 paket mantar
  • 3 adet domates
  • 6-7 adet köy biberi yada çarliston biber
  • İstenirse büyük boy bir patates
  • 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • Tuz, karabiber, pulbiber

HAZIRLANIŞI;

İşe ilk önce biberlerin çekirdeklerini temizlemekle başlıyoruz.Daha sonra butun malzemeleri aynı boyda doğruyoruz.Önce patates sıvı yağda kısık ateşte pişene kadar kavrulur.Tabağa alınır.Ardından kalan yağda biberler sotelenir ve tabağa alınır.Mantarlar tencerenin kapağı açık olmak sureti ilesuyunu salıp çekinceye kadar kavrulurve tabağa alınır.En sonda domatesler kavrulur ve tabağa alınır. Pişirilen tum malzemeye tuz,karabiber ve pulbiber eklenerek karıştırılır.Her hangi bir fırın kabına veya küçük güveçlere paylaştırılarak üzerilerine kaşar peyniri rendelenir.Peynir iyice eriyene kadar fırınlanır.(Patates konulmasada olur.)

AFİYET OLSUN...

23 Ağustos 2009 Pazar


KESME KURABİYE

İkiz bebeklerim blogunun sahibinin isteği üzerine yaptığım kalıpla kesilen kurabiyeler bunlar. Bu Ramazan ayında pek gitmeyecek belki ama akşam iftardan sonra dinlenme faslında çok da iyi gelebilir. Bu kesme kurabiyeler mantar kurabiye hamurundan yapıldı. Onun değişik bir tadı var ve bende çok sevdiğim için ondan yaptım. Geciktiği için kusura bakmayın.
MALZEMELER;
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı nişasta
  • 1 paket margarin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI;
Margarinimizin mümkün olduğunca yumuşak olması gerekiyor ve fazla iri
olmayan bir bardakla ölçüdüğünde bu ölçü tutuyor. Silme iki kahve fincan bir bardak olduğu için ben 4 fincan un ve 4 fincan nişasta koydum. Önce un, nişasta, şeker, kabartma tozu ve vanilya kuru kuruya karıştırılır.Sonra yağ eklenerek yoğurulur. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekiyor. Sonra yumruk büyüklüğündeki parçalara ayrılır.Bir merdane yardımı ile yarım cm incelene kadar açılır ve kalıplar yardımı ile kesilir. 180 derecelik fırında pembeleşmesine izin verilmeden pişirilir.
AFİYET OLSUN...

15 Ağustos 2009 Cumartesi

BUZLU NESCAFE


  1. Limonata ile yarışabilir mi ? Belki

  2. Sıcak yaz günlerine yakışır mı ? Fazlasıyla

  3. Peki bu ne mi ? BUZLU NESCAFE

Limonatanın o ekşimsi ama tatlı tarafı sıcaklarda hepimizi rahatlatır. Hele birde taze nane konuldu mu o tada doyum olmaz ama serinlemek için içebileceğimiz başka altarnatiflerde var. Nescafeyi sevenler ama sıcakta onu içerken bile keşke soğuk olsaydı diyenler için işte serinleten lezzet buzlu nescafenin tarifi...
MALZEMELER;
  • Nescafe
  • Su
  • Süt
  • Buz
  • Şeker
HAZIRLANIŞI ;
Az bir miktar ılık suda isteğe bağlı olarak nescafe konulur. Şeker eklenilip eritilir. Sonra sütü ve soğuk suyu eklenerek karıştırılır ve buzu eklenir. İşte serin içeceğiniz hazır.
AFİYET OLSUN...

13 Ağustos 2009 Perşembe

MEYVELİ KUP

MEYVELİ KUP
Annemin keşiflerinden bir lezzet daha.Bunu da başka bir sitede görmüş ama hatırlamıyor.Geçen günlerde yaptı ve evde oluşan tatlı krizlerimize iyi geldi.Serin serin tam bir yaz tatlısının tarifi geliyor.İşte;
MALZEMELERİMİZ;
  • 1 litre süt
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 kahve fincanı un
  • 1/2 paket yulaflı bisküvi
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Süslemek için damla çikolata
  • Arzu edilen meyve (ben 1 adeti şeftali ve 1 salkım üzüm kullandım)
HAZIRLANIŞI;
1 litre süt, 1 yumurta, 1,5 kahve fincanı un ve 1 su bardağı şeker çırpılır ve karıştırılarak pişirilir. Altını kapatıktan sonra içine 1 çorba kaşığı tereyağ eklenir ve 10 dakika kadar mikser ile çırpılır. İstenilen meyve(ben şeftali ve üzüm kullandım)Şeftalinin kabuğu soyularak küçük küçük doğranır.Üzüm ayıklanır, bisküvi rondodan geçirilir. Kaplara önce muhallebi üzerine meyve ve rondoda çekilmiş bisküvi konur.Onunda üzerine muhallebi konulur ve isteğe göre süslenir. Şimdiden;
AFİYET OLSUN...

10 Ağustos 2009 Pazartesi

KATIKLI KREP



KATIKLI KREP
Eğer evdeki birileri her kahvaltıda farklı şeyler yemek istiyorsa onlar için değişik bir alternatif olabilecek bir süprizim var. Katıklı krep. Kahvaltı sofranıza farklı lezzetler katacak bu krep. İşte...
MALZEMELER;
  • 2 Yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • yarım demet maydanoz
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 100 gr beyaz peynir
  • tuz, karabiber
  • yarım çay kaşığı karbonat
  • 15-20 tane çekirdeği alınmış siyah zeytin
HAZIRLANIŞI;
Kuru soğan ve maydanoz ince ince doğranır. Zeytinin çekirdekleri çıkarılarak ince ince doğranır. Peynir ezilir. Yumurta, süt, un ve baharatlar, karbonat çırpılır. İçine doğranan malzemeler eklenip karıştırılır. Krep hamuru gibi akışkan bir hamur olması gerek. Isıtılmış ve hafif yağlanmış tavada kepçe ile dökülerek pişirilir. İstenirse içine sosis, salam, biber, taze soğan ve benzeri şeyler konulabilir. İsteğe göre her şey konulabilir. Katıklı krebimiz hazır...
AFİYET OLSUN... :)


9 Ağustos 2009 Pazar

KAKAOLU ISLAK KEK



SEBOŞ'UMUN KEKİ

Çok sevdiğim bir yengem vardır. (Bir çok var ama bir diye lafın gelişi söyledim) Bu kekde ona ait. Her gittiğimizde muhakkak yapar ve bende yerim. Yengem beni çok seviyor herhalde k i benim için bu kekle uğraşıyor.Ama bu kek diğer yediğiniz ıslak keklerden daha farklı, daha güzel. Sebile yengem buna kakaolu kek demeyi tercih ediyor, ama ben seboş'umun keki demeyi daha çok seviyorum. Bu yazıyı yazarken yengemi hatırlamak, bu keki sizinle paylaşmak ve aynı zaman da bunu yemek harika bir duygu...:) neyse daha fazla uzatmadan tarife geçeyimde merakınızı bir nebze olsun azaltayım.

İŞTE MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket kakao
  • 2,5 su bardağı un
  • 250 gr eritilmiş margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI;
Yumurta ile şeker iyice çırpılır. İçine eritilmiş yağ konur. Ben bunu elimde karıştırarak yaptım yumurtalar pişmesin diye. Daha sonra içine kakao ve süt ilave edilir ve bu karışımdan 2 bardak ayırılır.Kalan malzemeye un, kabartma tozu ve vanilya eklenir. Tepsiye dökülür. Tarifte yağlı tepsi demiyor ama ben yağı erittiğim tavanın dibini kullandım. Kek yarı ölçekle yapıldığında 25-30 dakika arasında pişiyor tam ölçekle 5 dakika daha uzun pişirilebilir. Piştikten sonra çatal yardımı ile üstü birkaç yerinden delinir ve ayırılan malzeme üzerine dökülür. İşte kekiniz hazır.
AFİYET OLSUN...

8 Ağustos 2009 Cumartesi

EL İŞİ ZAMANI

Annemin internette gezinirken bulupta yaptığı bir çok el işi vardır. Orta sehpahası, masa örtüsü, hırka, bolero, dantel... Ne yalan söyleyeyim çok ta güzel yapıyor. İşte bizim evin orta sehbahasının örtüsü. Nasıl anlatacağımıda bilmediğim için sadece fotoğraf koyabileceğim.İşte diğer fotoğraf. Fotoğraflarımı telefon ile çektiğimden çok net olmayabilir...






6 Ağustos 2009 Perşembe

RULO KREP


RULO KREP
Annemn bu güzel yemegi ilk gördüğü yerin tarifi biraz karışık. Annem yemek bloglarının sıkı bir takipçisidir. Günün birinde bu tarifin tavuklusunu görmüş ama bu tarifin hangi blogta olduğunu hatırlamıyor. Güzel bir yemek olduğunu soyleyebilirim şimdiden. Şimdi tarife geçeyim. ÖNCE...
MALZEMELER:
krep için;
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un
  • Tuz
içi için;
  • 200 gr kıyma
  • 2 tane domates
  • 2 tane biber
  • 2 tane orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı salça
  • tuz, karabiber
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
beşamel sosu için;
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • tuz
  • muskat rendesi
HAZIRLANIŞI:
İçi hazırlanırken soğanlar küçük küçük doğranır. Eğer tencereyi ısıtıp da koyarsanız o zaman yağ çabuk ısınacak ve yanmayacaktır. Daha sağlıklı oluyor. Soğanlar kavrulurken kıymada eklenir ve beraberce kavrulurlar. Sonra biber de eklenir. Biraz kavrulduktan sonra domates de katılır. Biraz pişirilir ve soğutulmaya bırakılır. Tuz, karabiber, pul biber eklenerek tadı zenginleştirilir.

Krep hazırlanırken yumurta, tuz, süt ve kabartma tozu karıştırılarak kek hamurundan daha cıvık bir hamur elde edilene kadar un koyulur. Geniş bir tavada pişirilir.

Beşamel sos hazırlanırken 2 kaşık un yağda kavrulur. Burada bir püf noktası vermek gerekirse un sararmaya başlamadan süt yavaş yavaş eklenmeli ve koyulaşıncaya kadar pişirilir. Topaklanmaması için iyice karıştırılmalıdır.

Krepler iç malzemeyle rulo şeklinde sarılır ve fırın tepsisine (borcam vs) yerleştirilir. Üzerine beşamel sos dökülür. 180 derecede 20 dakika pişirilir. Eğer isterseniz üzerine kaşar peyniri de koyabilirsiniz.
AFİYET ŞEKER BAL OLSUN :)